Oturduğum Yerden Fevkalade Konuşurum Aslında

Merhaba okur. Lise iğrenç bir şey. Devlet lisesi, hakikaten iğrenç bir şey. Ya da iğrenç olan benim, senelerdir sözlü notu kaygısı çekmediğim için, bilmiyorum. Aslına bakarsan şu sıralar ne bilip ne bilmediğimden de fevkalade şüpheliyim.

Fizik yazılılarından birinden 97 birinden 65 alarak tarihe geçmeyi bile planladım. Kendimi salak gibi hissediyorum zira şimdiye kadar hep zorla çalıştırıldım; şimdiyse insanlar benden kendi kendime düzenli olarak çalışmamı bekliyor. Çok beklerler, ben şimdiye kadar hiçbir şeyi düzenli yapmadım.

2000 küsur kişilik okulda var olmak için savaş vermen gerekiyor, kimse bir birey olduğun için seninle ilgilenmiyor. Sıradansan sıradan kal. İçinde ne tuttuğunla kimse ilgilenmiyor sen açana kadar.

Halbuki ben şimdiye dek hep şımartıldım, hep rehberlikçilerle koşuşturdum. Bana planlar yaptılar çalışmam için, bana testler verdiler çözmem için, bana yüksek notlar verdiler okulun reklamını yapmam için, bana lokma verdiler çiğnemeden yutmam için.

Bir de, benimle gerçekten ilgilendiler. Ne sevdiğimi, ne sevmediğimi, ne giydiğimi, ne düşündüğümü, ne yediğimi, ne okuduğumu, ne izlediğimi hep bildiler. Bunu belki maaş kaygısı için yaptılar, belki de gerçek meslek aşkından dolayı. Ama yine de kendimi değerli hissetmeme yaradılar. Bana bir şey öğretirken onlar da bir şey öğrendiler.İsterseniz şımarık olarak addedin beni, ama ben orada değerli olduğumu hissediyordum.

Devlet okulunda eğitim görmek ise her an yeni bir şaşkınlık -hadi canım.. her gün yerleri silmiyorlar mı? tahtayı da mı ıslak bezle temizlemiyorlar? biz gidince sınıfla ilgilenmiyorlar yani? ara karne de vermiyorlar.. sene başında akademik takvim oluşturulmuyor mu? her hafta 2 saat kulüp çalışması da yok diyorsun yani.. okuldan sonra etüt yoksa ödevleri nasıl yapacağız?-, her dakika öğrenme ve var olma telaşesi demek. Zira hiçbir öğretmen sen öğren diye kendini paralamıyor, öğrenirsen öğrenirsin; bu kadar. Hiçbir ayrıcalığın yok, sözlüler her zaman 100 gelmez.

Halktan birisin sadece, Katalanca bilsen, Rembrandt manyağı olsan, Mika Kaurismaki filmlerinin her karesini ezberlemiş olsan da aynı kişisin, Black Eyed Peas fanboy'u olsan, vulevukuşeavekmuğa diyebilecek kadar mükemmel Fransızcan olsa da, ömründe bir roman, bir şiir kitabı bitirmemiş olsan da, Vivaldi ile Bach'ı ayırt edemiyor olsan da aynı kişisin tamam mı, aynı kişi: sadece bir öğrenci.



Zaman zaman kendimi salak hissediyorum. Senelerim bir fanusun içinde geçmiş, burnum kalkmış. Şu anda da geri zekalı gibiyim, çalışmayı, derse girmeyi, not tutmayı, var olmayı yeniden öğreniyorum. Oturduğum yerden 'Eğitim devletin tekelinde olmalı bencağ. Ben devlet lisesine gidicağm.' demek pek de kolaymış, aldım boyumun ölçüsünü, hoop 1.57.

Saçmaladım ve gidiyorum, kendimi de hakikaten alık hissediyorum. Kendine iyi bak, ağzım yüzüm çikolatalıyken öpüyorum ki Chokella reklamındaki gibi olasın dear okur, çok eğlen çok mutlu ol..
xo xo, koca kafalı gevezeee

4 yorum:

Uykucu dedi ki...

kuzenlerim falan hep anlatırlardı bana liseyi. hocalar anlatır anlatır çıkar, hiç sana anladın mı diye sormaz derlerdi. o zaman pek inandırıcı gelmiyordu ama senden bunları okuyunca gerçekten inandım ;)

allah yardımcınız olsun gevezoşum.

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

üzülme gevezem, devlet lisesi seni üniversiteye hatta gercek hayata hazirliyor diye dusun. mesleğimi çok sevmeme rağmen inan bana, özel sektörde çalışan bir köle grafikerim. kurumsal bir firmada çalışmıyorsan, lisedeki gibi sadece "biri" oluyorsun. özensiz, düzensiz.
soku atlattiktan sonra kendine canavar gibi bir strateji belirle. vizyon ve misyonunla sen olmaya devam et. sakın kendini bozma entel dantel gevezemiz olmaya devam et :)

Geveze dedi ki...

@Uykucu'm,,
çok teşekkür ederim, yanaklarından öperim :)) moralin bozulmasın, arada tek tük gerçekten ilgili öğretmenler de çıkıyor insanın karşısına :))

Geveze dedi ki...

@tobicim,,
kesinlikle haklısın :) şimdiye kadar hiç yaşamadığım şeyleri yaşıyorum ama çok şey de öğreniyorum. sancılı bi süreç :))

özel sektörü bilmiyorum ama benim en sevdiğim, en bi favori grafikerim sensin :))


şu sıra öğretmenlerin beynini mıncırma evresindeyim. onlar sormasalar da bağırıyorum 'anlamadım ben bunu!' diye :)) çözemediğim soruları soruyorum, teneffüslerde de yakalarından düşmiyciim, onlar benimle ilgilenmemek için ellerinden geleni yapsınlar bakalım :Pp