Ayran Çorbası -10 puaaaan-
Muhteviyatı yoğurt, aşurelik buğday ve nohut olan pek sevgili ayran çorbası, sıcaaaaak Mardin günlerinde özlenendir, candır. Yan komşuya göre yapılışı çok kolaydır, öyle kolaydır ki Geveze bile yapabilir.
Nohut ve buğday haşlandıktan sonra yüksek ateşte biraz pişirilir, soğuyunca üzerine tuzlu ayran boca edilirmiş. Arzuya göre üzerine nane serpilebilirmiş. Detaylı tarifi de burdaymış.
*Tadına gelirseek, benim denediklerim hafif ekşiydi; ama güzeldi. İçindeki ayrandan dolayı -aslında laktik asittten dolayı- çok acayip uykumu getirdiğini hatırlıyorum. -belki de laktik asitten değil, hunharca birkaç kâse tüketmemden dolayıdır.-
*Dip not olarak bunun sadece Mardin'de değil, doğudaki pek çok ilde yapıldığını, çorba olarak değil de meze olarak servis edildiğini komşu teyzeden bildirdi Geveze.
Derik Fırın Tava -9 puaaan.-
Bu da Mardin'in Derik ilçesinde pideci gibi, ekmek fırını gibi yerlerde yapılıyormuş. Kendisini iftara gittiğimiz bir yerde yedim. Fotoğrafını çekmeyi de unuttum. -etli yemeklerle aramda büyük bir aşk olduğu söylenemez.-
Pizolalık et, biber, patlıcan, domates, sarımsak ve kuyruk yağı ile yapılıyormuş. -kuyruk yağı, yaa. bak okurcum senin için nelere katlandım ben.-
Nasıl yapıldığına gelirsek, bu malzemeler çömlek gibi çamurdan yapılmış bir tavanın içine dizilip kara fırında ağır ateşte pişiriliyormuş. Püf noktası da tavanın en altına kuyruk yağıyla etlerin dizilmesiymiş. -bunu da iftardaki teyzelerden birinden öğrendim. hişş, aramızda.- Detaylı tarifi de burada.
Nasıl yapıldığına gelirsek, bu malzemeler çömlek gibi çamurdan yapılmış bir tavanın içine dizilip kara fırında ağır ateşte pişiriliyormuş. Püf noktası da tavanın en altına kuyruk yağıyla etlerin dizilmesiymiş. -bunu da iftardaki teyzelerden birinden öğrendim. hişş, aramızda.- Detaylı tarifi de burada.
*Tadı güzeldi, etlerde yağ kalıntısı ya da az pişmiş bir yer yoktu. Kuyruk yağı da çok hissedilir değildi. Ama söylemeliyim ki öyle hafif bir yemek değil.
Mardin'e yolunuz düşerse mutlaka deneyin, kullanılan -ve özel olduğu söylenilen- baharatlarla tadı çok farklı oluyor.
Sembusek -10 puaan ve birincilik teliii-
İşte bu Mardin'de yediğim en güzel şeydi. Nasıl tarif ederim bilmiyorum. Lahmacunun kapalı hali gibi düşünün. Ama hamuru daha lezzetli ve içinde de daha fazla yağ var.
Aynı lahmacun gibi içi hazırlanıp fırınlarda pişirtilebiliyor. Veya Mardin 1. Cadde'deki Kino'da veya Turistik Et Lokantası'nda yenilebiliyor.
*İçine koyulan soğan miktarına dikkat edilmeliymiş, zira az olduğunda lezzetsiz, çok olduğunda ağır olurmuş. -garson abi dediydi.- Ve harcına kesinlikle domates konmazmış.
*Peynirli versiyonu da mevcut ama kıymalı onu döver. Ve bence lahmacundan en büyük farkı, birileri gibi 6 tane arka arkaya yiyebilmeniz ve beklenilenden çok daha az şişkinlik hissetmeniz.
Şıllık Tatlısı -7 puaaan-
*İsmi bir harika, bir şaheser, bir başyapıt. Menüde görünce şaka filan yaptıklarını sanmıştım ama yanılmışım. Hakikaten Şıllık diye bir tatlı varmış. -çok komik ama hayır, ciddiyim sizinle kafa bulmuyorum.-
*Evde yapılmasının pek mümkün olduğunu sanmıyorum zira baklava yufkasına çok benzeyen incecik bir yufkanın sacda pişirilip içine ceviz koyarak sarılması ve üzerine antep fıstığı serpilmesi suretiyle yapılıyor. Biraz yoğun bir tadı var.
Mardin'de Artuklu Sofrası'nda, Urfa'da her yerde yenilebilir.
Tandır Ekmeği -9 puaan-
Bizim apartmanın bahçesindeki tandırın başında bir kalabalık gören ananemin olay mahalline iştirak etmesiyle komşu teyzeler eline bir yığın tandır ekmeği tutuşturunca kendisiyle tanışmış olduk.
Tandırdan yeni çıktığında muhteşem olan güzide tandır ekmeği, ertesi gün ise muhteşem bir biçimde sertleşiyor, kıtır kıtır oluyor. Bu sebeple bence sıcakken güzel.
*Bu arada sadece Mardin'de değil, pek çok doğu ilinde ve dahi Ortadoğu'da yapılıyor. Ben denedim beceremedim, değişik bir teknikle elde açılıyor ve şlap diye tandıra yapıştırılıyor. Bütün bu işlemler esnasında da eller ıslak oluyor.
*Mardin'de fırın ekmeğinden daha popüler. Bu yüzden adım başı tandır görmeniz bir süre sonra sizi şaşırtmıyor.
*Tereyağıyla da muhteşem oluyor.
Bu postta da Mardin mutfağına ana hatlarıyla değindik dear okurcum ve absalomcum. Bu kadar beklettiğim için de 1239846023657829346574358923745 defa özür diliyorum, o kadar çok ödevim vardı ki anlatamam.
Bu arada salı günü Fransızca sınavım, gelecek hafta da matematik, din ve kimya sınavım var. Eğer benden haber alamazsanız Interpol, CIA, FBI, KGB, MİT, 007 James Bond, Sherlock Holmes, Dr. Watson, X-Men Wolverine ve bilumum teşkilatları harekete geçirmekten çekinmeyin. Kendinize iyi bakın, bu zavallı sefil öğrenciye de dua neyin edin.
Au revoir. -geçen postta da au revior yazmışım aceleden, artistliğim Charlie Chaplin'den hallice olmuş. sen de uyarmadın ki dear okurcum.-
20 yorum:
Gevezem hayırdır?
Mardin ama hmmmm.Bayılırım!
Ayyyy 31'inde sınavım var.Alakasız olacak ama en çok atanmak istediğim yerler: Trakya'da nere olursa ve Mardin-Urfa-Diyarbakır-Erzurum 4'lüsü ve Çorum-Tokat-Amasya 3'lemesi.Dua et lüüütfeeeen!O zaman gel evime ben sana neler yaparım,burdakileri en güzeliyle en layıkıyla:(
nonelessciiim, annemin mecburi hizmeti mardin'e çıktı :)) biz de ananemle tatilde ziyaretine gittik, bu postun hikayesi de öyle çıktı :))
yorumunu ancak yayınlayabildim, ufaaaak bi yazılı krizi yaşadık da, özür dilerim çok çok :((
ben de dua ediyorum, ananeme de söyledim; inşallah istediğin yerler olur, ben de ziyarete gelirim :))
Oyyy oyyy hayırlısı olsun canım,anneciğe de anananeye de selamlar.
Hem ne özürü tatlım,yoğun olmasan hemen yazacağını biliyorum,takılmam minik şeylere:)
Olsun olsun diliyorum olsun,Allah'ım beni tanımadığı halde benim için dua eden elleri geri çevirmesin:'(
Atanmasam da her zaman beklerim buralara:)Ay duygulandım :'(
ne demek, gelirim tabii ki :))
ananem çok selam söylüyor, inşallah atanırsın şööyle süpersonik ultra güzel bi yere :))
uuuu selamlar anneye!
dua edin dua dua 10 Kasım'da barajı geçsin şu gariban:S
Bunları anneme yaptırmalıyım :)
Tatlı güzel duruyoor :D
Dipnot:Hey Geveze,artık ineklemeyi bırakıp okurlarınla buluşmalısın. :)
@NoNeLeSS,,
bol bol dua ettik canım, inşallah geçmişsindir barajı ;))
@adsız,,
annene kolay gelsin, sana da afiyet olsun :))
2 gün boyunca manyaklar gibi geometri çalışıp da sınavın ilk 5 dakikası sorularla kadir inanır & türkan şoray bakışması yaşayınca anladım ki artık makaraları koyvermenin vaktidir. nepçim sorulardır onlar, 10 soru içinde sadece 2 sorudan eminim, zaten 3ünü de çözemeyip salladım.
çok dertliyim :))
uzun lafın kısası dönüşüm muhteşem olucek adsızcım ;))
Ne diyeyim, Allah kolaylık versin o zaman. :)
sağ ol (:
gevezemmmmm :)))
çok merci efenim çok merci beni gönendirdiniz...
uzun zaman baktım yoktu...
sonra bi karmaşa bi yoğunluk toplantılar felan -gerçek hahahaa-dağıldık...
ortalık sakinleşir sakinleşmez ayrıntılartı not alacağım...
yapabildiğimi yapacağım...
blogada fötösünü koyacağim :))))
akrebide bekliyorum ama :)
aman canıım, ufak bi zamanlama şeysinin lafı mı olur aramızda absalomcum :))
ananemin tadına baktırmak suretiyle yedirdiği tatlıları sindirir sindirmez akrep macerasına geçicem ;))
Geveze' cim naptin ama sen bana simdi.. Nereden bulurum ben bu kitada o sembusek' ten!
hmm, ne yapalım ne yapalım.. seni ya mardin'de ya da izmir'de misafir edelim, burda bulması pek kolay :))
vaktin yoksa hemen bi paket yapıtırıp yollayayım, olmaz mı :))
okyanuslari asamaz sanirim?
hmm o zaman geriye tek seçenek kalıyor, gel misafirimiz ol cressy :)) sembusek de yaparız tandır ekmeği de :))
Cok naziksin, oyleyse bu daveti bu yaz Turkiye'ye gelme firsatim olur da guneye yolum duserse degerlendirmek isterim(=
tabii ki :)) 7/24 müsaitiz, bi mail atıver geldiğine dair, bilimum güneydoğu illerinde rehberin olurum :))
suppermis! yolum dustugunde 'lezzet rehberi'm ilan edecegim seni ;) Amerika'da olup da Turkiye'de bulamadigin bir seyler varsa siparis verebilirsin.
zevkle lezzet rehberin olurum :))
amerika'da olup da türkiye'de olmayan, olanca haşmetiyle new york var :)) şaka bir yana, düşünmen yeter, teşekkür ederim :))
Yorum Gönder